Problem with dead keys, Spanish keyboards, Windows NT

Here you can report bugs found in Far Manager.
User avatar
Wiseman
Posts: 9
Joined: Sat Mar 04, 2006 11:57 pm
Location: Spain
Contact:

Problem with dead keys, Spanish keyboards, Windows NT

Post by Wiseman » Sun Mar 05, 2006 2:55 pm

There's a problem with Spanish dead keys in Windows NT/2000/XP: we have two dead keys ` and ´ (the [ and ' keys in an American English keyboard). The [ key is used to generate àèì... and âêî... (with shift), which works fine, although these characters are not used in Spanish words. The ' key, is used to generate áéí... and äëï..., which are necessary for Spanish. FAR seems to have a strange bug with this key: when you press the dead key, it produces a character ' (which shouldn't happen) plus the dead key behaviour for the next vowel.

I have written an example to help understand this. Keystrokes are those of an American English keyboard.

When you press:

<s><[><o><l>

you get:

sòl

which is correct.

When you press:

<s><'><o><l>

you get:

s'ól

which is incorrect.

This happens in all Windows NTs, but it was finw in Windows 9x. It's a big problem for Spanish users as we can't write proper Spanish without these characters.

User avatar
t-rex
Admin
Posts: 417
Joined: Sun Mar 20, 2005 6:10 pm
Location: Ashdod
Contact:

Post by t-rex » Sun Mar 05, 2006 4:43 pm

Does this problem also occur in cmd (or any other console program) or just FAR?

User avatar
t-rex
Admin
Posts: 417
Joined: Sun Mar 20, 2005 6:10 pm
Location: Ashdod
Contact:

Post by t-rex » Sun Mar 05, 2006 6:23 pm

OK, I managed to reproduce this bug. I'll see what can be done.

User avatar
Wiseman
Posts: 9
Joined: Sat Mar 04, 2006 11:57 pm
Location: Spain
Contact:

Post by Wiseman » Tue Mar 07, 2006 11:40 pm

Yes, it only happens in FAR; CMD alone is fine. Thank you very much. I don't think it should be too complex as the other dead key works fine. Thanks again for your time.

jonib
Posts: 70
Joined: Thu Mar 31, 2005 3:00 am
Location: Sweden

Post by jonib » Wed Mar 08, 2006 4:55 am

I have a similar problem with "^" it's a dead key and works when I combine it with other keys but not alone.

I have a swedish winXP and keyboard.

And yes it works in cmd.
Last edited by jonib on Wed Mar 08, 2006 6:21 am, edited 1 time in total.

jonib
Posts: 70
Joined: Thu Mar 31, 2005 3:00 am
Location: Sweden

Post by jonib » Wed Mar 08, 2006 5:01 am

It seems all my dead keys don't work alone so if I press a dead key and space I should get the dead key alone but nothing happens.

User avatar
t-rex
Admin
Posts: 417
Joined: Sun Mar 20, 2005 6:10 pm
Location: Ashdod
Contact:

Post by t-rex » Thu Apr 20, 2006 10:59 pm

Try this
http://farmanager.com/farbugs/mantis97.1.rar

and add this to the registry

Code: Select all

REGEDIT4

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Far\Interface]
"UseVk_oem_x"=dword:00000001

User avatar
t-rex
Admin
Posts: 417
Joined: Sun Mar 20, 2005 6:10 pm
Location: Ashdod
Contact:

Post by t-rex » Fri Apr 21, 2006 3:56 pm

Anyone?

jonib
Posts: 70
Joined: Thu Mar 31, 2005 3:00 am
Location: Sweden

Post by jonib » Sun Apr 23, 2006 12:34 am

t-rex wrote:Anyone?
No change for me.

Sorry for the delay I have two Windows XPs that use the same FAR files in my main windows XP the deadkeys don't work, in my secundary windows XP I have to press the dead key twice and then I get two symbols.

I haven't checked what the diffrence is.

User avatar
t-rex
Admin
Posts: 417
Joined: Sun Mar 20, 2005 6:10 pm
Location: Ashdod
Contact:

Post by t-rex » Sun Apr 23, 2006 1:11 am

jonib
You mean that - dead key + space does not produce what you need? That problem I'm aware of, but this version should fix the problem with dead keys begin written even when combined with a letter to produce a special symbol.

jonib
Posts: 70
Joined: Thu Mar 31, 2005 3:00 am
Location: Sweden

Post by jonib » Sun Apr 23, 2006 1:29 am

t-rex wrote:jonib
You mean that - dead key + space does not produce what you need? That problem I'm aware of, but this version should fix the problem with dead keys begin written even when combined with a letter to produce a special symbol.
Yes dead key + space don't work, combined with letter works for me.

I assumed it was for my problem too becouse you posted the file here: http://enforum.farmanager.com/viewtopic.php?t=174

I should have posted in my thread sorry.

User avatar
Wiseman
Posts: 9
Joined: Sat Mar 04, 2006 11:57 pm
Location: Spain
Contact:

Post by Wiseman » Wed Apr 26, 2006 12:13 am

t-rex wrote:Try this
http://farmanager.com/farbugs/mantis97.1.rar

and add this to the registry

Code: Select all

REGEDIT4

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Far\Interface]
"UseVk_oem_x"=dword:00000001
Combined characters (áéíóú etc) now work perfectly, but dead key + space gives a space (it should be producing ´ or ¨).

User avatar
Urmel
Posts: 17
Joined: Mon Mar 20, 2006 11:08 pm
Location: Switzerland

Post by Urmel » Thu Apr 27, 2006 11:30 pm

t-rex wrote:Anyone?
Sorry for my late answer, but I'm very busy since my last visit of this forum.

The keys x1 - x3 are the problematic keys.

Code: Select all

+--+ +--+ +--+ +------+
|  | |x1| |x2| | BS   |
+--+ +--+ +--+ +------+
+ +--+ +--+ +--+ ++---+
| |  | |  | |x3| || E |
+ +--+ +--+ +--+ +| N |
-+ +--+ +--+ +--+ | T |
 | |  | |  | |  | | R |
-+ +--+ +--+ +--+ +---+
Key x1
- Normal "'" (Quote mark)
- Shift "?" (Question mark)
- AltGr "'" (Combining acute accent)

Problem: With AltGr, the FAR opens the "Speed Search" dialog


Key x2
- Normal "^" (Circumflex accent)
- Shift "`" (Back quote, grave accent)
- AltGr "~" (Tilde)

Problem:

With AltGr, the FAR opens the "Speed Search" dialog. With normal and shift, no sign is showed. When I press the key twice (normal and shifted) the expected sign is showed twice too.


Key x3
- Normal (Diaeresis)
- Normal folowed by 'a' FAR:"`ä"
- Shift "!" (Exclamation mark)
- AltGr "]" (Right (closing) square bracket)

Problems:

When the key is normally pressed, FAR shows a back-quote/grave accent sign.

When I press this key twice, FAR will sho a back-quote sign and two bold middle dots.

When I press this key followed by an a/u/o, FAR will display a back-quote sign followed by the relevant umlaut (vowel mutation). Shifted and with AltGr, there is no problem.

With build 2094 and the registry changes, the back-quote sign will not be displayed. Otherwise the behaviour is the same as with build 2087.

Best wishes
-Urmel-
-=- A registered FAR user from switzerland -=-

User avatar
t-rex
Admin
Posts: 417
Joined: Sun Mar 20, 2005 6:10 pm
Location: Ashdod
Contact:

Post by t-rex » Fri Apr 28, 2006 2:08 pm

Urmel
What keyboard layout do you use so I can try and reproduce this problem?
And if possible please provide a screenshot of the what happens and what should happen.

User avatar
t-rex
Admin
Posts: 417
Joined: Sun Mar 20, 2005 6:10 pm
Location: Ashdod
Contact:

Post by t-rex » Fri Apr 28, 2006 5:59 pm

http://farmanager.com/farbugs/mantis97.2.rar

This version is supposed to fix the dead key + space problem as I am told.

Locked